Υγεία. Από τον 17ο αιώνα ήδη θεωρείται ως «ιαματικό νερό»

Οι θεραπευτικές ιδιότητες των πηγών του Borsec, που από το 1687 ήδη απασχόλησαν τους ερευνητές, συνεχίζονται και σήμερα, βεβαιώνοντας τα πολλαπλά οφέλη των νερών αυτών πάνω στον μεταβολισμό: στον διαβήτη, τις καρδιαγγειακές νόσους ή τις φλεγμονώδεις παθήσεις.

Τα φυσικά μεταλλικά νερά του Borsec εμπεριέχουν διττανθρακικά άλατα ασβεστίου, μαγνησίου και νατρίου, είναι υποτονικά, μη σιδηρούχα, με ελάχιστο περιεχόμενο σε σίδηρο αντίστοιχα. Η ποικιλία των φυσικών χημικών συστατικών στοιχείων προσδίδει στο νερό αυτό ιδιαίτερες θεραπευτικές ιδιότητες, έχοντας ισορροπημένο περιεχόμενο σε ορυκτά στοιχεία, χαμηλά σε σίδηρο, με αυξημένη και σταθερή συγκέντρωση φυσικού διοξειδίου του άνθρακα. Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά κάνουν το νερό του Borsec να συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερων φυσικών μεταλλικών νερών. 

Βιέννη, 17ος αιώνας: οι πρώτες επιστημονικές έρευνες

Τα νερά του Borsec είναι γνωστά ως ιαματικά από το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα όταν η φήμη τους εξαπλώθηκε στον κόσμο και τα βραβεία δεν άργησαν να έλθουν. Από το 1687 ακόμη τα νερά αυτά μνημονεύονται στα βιβλία της Βιέννης, στις παρουσιάσεις του Marco della Fratta. Η διερεύνηση των θεραπευτικών ιδιοτήτων τους όμως έγινε το 1773, όταν ο καθηγητής Krantz Heinrich, κατόπιν εντολής του μαργράβου της Αυστρίας, μελέτησε και ανέδειξε τις ιδιότητες των πηγών Principal και Lobogó.

Το 1774, ο L. Wagner δημοσιεύει μελέτη σχετικά με τα μεταλλικά νερά του Borsec στο περιοδικό “Academische Dissertat”. To 1825, ο Δρ. Schneit Dániel συγγράφει το έργο «Οι μεταλλικές πηγές του Borsec». Το 1863 ο J. Meyr και το 1873 ο Δρ. Neustadter ανέλυσαν τις συνέπειες του λουτρού με το νερό του Borsec και άρχισαν την κατασκευή θεραπευτικών λουτρών που έγιναν γνωστά με τα ονόματα “Lobogó”, “Lázár”, “O si Uj-Saros”. Το 1893, στο ημερολόγιο “Siebenburgische Quartalschrieft”, απαριθμούνταν νέες παθήσεις που μπορούσαν να θεραπεύονται με τα μεταλλικά νερά του Borsec.    

Η χημική σύνθεση των νερών των πηγών του Borsec σύμφωνα με τις αναλύσεις που έγιναν το 1890 από τον χημικό και λουτρολόγο Δρ. Hanko Vilmos στη μονογραφία του «Μπόρσεκ σε περιγραφή και εικόνες».

2006: Η μελέτη του Ινστιτούτου για τον Διαβήτη, τη Διατροφή και τα Μεταβολικά Νοσήματα “N.C. Paulescu”.

Σύμφωνα με την επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2006 από το Ινστιτούτο για τον Διαβήτη, τη Διατροφή και τα Μεταβολικά Νοσήματα “N.C. Paulescu” σχετικά με την «Επίδραση της κατανάλωσης μη ανθρακούχου και ανθρακούχου μεταλλικού νερού του Borsec πάνω στον μεταβολισμό των σακχάρων και το οξειδωτικό στρες στα πάσχοντα ή μη από σακχαρώδη διαβήτη άτομα» αποδείχθηκε μια σειρά από ιδιαίτερα πολύτιμες ιδιότητες, μεταξύ των οποίων και το γεγονός ότι η επίδραση της κατανάλωσης του νερού του Borsec πάνω στον μεταβολισμό των σακχάρων είναι θετική, με αύξηση επιπέδου της ινσουλίνης στο αίμα βραχυπρόθεσμα αλλά και μεσοπρόθεσμα και με θετική επίδραση πάνω στο συνολικό αντιοξειδωτικό στάτους που αντανακλάται από τις τιμές TAS.    

Ανεξαρτήτως του είδους του μεταλλικού νερού Borsec που καταναλώνεται (ανθρακούχου ή μη ανθρακούχου) ή της διάρκειας της κατανάλωσης, διαπιστώθηκε διουρητική δράση με πτώση της συγκέντρωσης νατρίου και καλίου στα ούρα, προλαμβάνοντας τον σχηματισμό των λίθων. Η κατανάλωση φυσικά ανθρακούχου μεταλλικού νερού του Borsec έχει θετικό αποτέλεσμα, σε ποσοστό 90%, στις πεπτικές εκδηλώσεις της διαβητικής νευροπάθειας. Βραχυπρόθεσμα παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του εύρους της περιφερικής ροής αίματος, αποτέλεσμα εκτιμώμενο δια της πληθυσμογραφίας, κυρίως μετά το ανθρακούχο μεταλλικό νερό του Borsec. Στους παχύσαρκους ασθενής που συμπεριελήφθησαν στις ομάδες μελέτης διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση νερού του Borsec, από 300 ml 5 φορές/ ημέρα, συνέβαλλε σημαντικά στην απώλεια  βάρους αναστέλλοντας την όρεξη.

2012:  Η μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Αποκατάστασης, Φυσιατρικής, Λουτρολογίας και Κλιματολογίας

Το 2012 πραγματοποιήθηκε μελέτη στο Εθνικό Ινστιτούτο Αποκατάστασης, Φυσιατρικής, Λουτρολογίας και Κλιματολογίας, η οποία είχε ως κύριο στόχο την ταυτοποίηση και ανάδειξη των οφελών της κατανάλωσης του ανθρακούχου μεταλλικού νερού του Borsec στους ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο, ως πρόσθετη, επικουρική λύση στα ήδη υπάρχοντα μέσα θεραπείας. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 45 άτομα, τα δεδομένα και τα χαρακτηριστικά των οποίων υποβλήθηκαν σε στατιστική ανάλυση για 4 εβδομάδες. Κατά το διάστημα αυτό, οι συμμετέχοντες ήπιαν καθημερινά, για ένα μήνα, από δύο λίτρα ανθρακούχου μεταλλικού νερού Borsec σε σύγκριση με άλλους συμμετέχοντες που κατανάλωσαν νερό της βρύσης.   

Τα πορίσματα της μελέτης

Σημαντική τάση μείωσης του σακχάρου αίματος, ολικής χοληστερίνης και LDL χοληστερίνης.

Τάση μείωσης της τιμής του ουρικού οξέος στο αίμα.

Το CO2 του φυσικά ανθρακούχου νερού αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, αποτέλεσμα το οποίο φαίνεται άμεσα αναλογικά με τον βαθμό μεταλλοποίησης του νερού.

Επίδραση υπήρξε επίσης και σε άλλους δείκτες της φλεγμονής, κατά την έννοια της μείωσης τους, όπως οι γ-αντιδραστική πρωτεΐνη, MCP-1, TNF-β, ιντερλευκίνη 6, με σημαντικό ρόλο στις φλεγμονώδεις διεργασίες και τον σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας.

Όλες αυτές οι ευεργετικές αλλαγές μπορούν να σημαίνουν σημαντική μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, διαβήτη και φλεγμονωδών νοσημάτων. Άρα, τα νέα είναι πολύ καλά, το ανθρακούχο μεταλλικό νερό του Borsec παρουσιάζει ενδιαφέρον για την μείωση του καρδιοαγγειακού κινδύνου στους ασθενείς  με μεταβολικό σύνδρομο. Η κατανάλωση του νερού του Borsec από τους υπερτασικούς, διαβητικούς, δυσλιπιδαιμικούς και κοιλιακού τύπου παχύσαρκους συμμετέχοντες μπορεί να οδηγήσει στη μείωση του σακχάρου του ορού, την αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, τη μείωση της τιμής της ολικής χοληστερίνης και LDL χοληστερίνης στον ορό καθώς και του ουρικού οξέος. Η προστατευτική δράση πάνω στα αιμοφόρα αγγεία και η αντιφλεγμονώδης δράση  αποδεικνύονται από την μείωση της τιμής των δεικτών του προφλεγμονώδους συνδρόμου.      

[Sassy_Social_Share]

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλάθι αγορών